Atomizorul AU500 cumulează peste 40 de ani de experiență în conceperea și utilizarea de atomizoare rotative pentru aeronave folosite în aviația utilitară. Atomizorul este construit cu precizie din materiale ce și-au dovedit rezistența la substanțe chimice. Atomizorul utilizează o plasă cilindrică rotativă ce produce picături. Aceasta asigură o plajă îngustă, bine controlată a dimensiunii particulelor pulverizate. Funcționarea este asigurată de curentul de aer obșnuit prin trei lame eficiente de ventilator. Acestea pot ajusta viteza de rotație a atomizorului pentru o pulverizare eficientă. Se poate astfel realiza ajustarea dimensiunii corecte a particulelor pulverizate în conformitate cu tipul de tratament dorit (dezinsecție,fertilizare,erbicidare) prin simpla modificare a unghiului lamelor.

     Unitatea este destinată tuturor tipurilor de tratamente aviochimice de la pulverizare cu volum redus (LV) cu formule bazate pe apă la 10-20 l/ha până la pulverizarea cu volum ultra redus (ULV) la 1 l/ha și chiar mai puțin. Fluxul de chimicale către fiecare atomizor este reglat printr-un VRU (Unitate Variabilă de Restricționare). Ajustarea independentă a dimensiunii picăturilor pulverizate și a fluxului fac posibil ca o aeronava echipata cu atomizoare AU5000 să poată fi calibrată pentru o largă varietate de tratamente aviochimice și tehnici de aplicare într-un timp record. Acest sistem este mult mai eficient decât cel convențional cu diuze care în mod normal trebuie schimbate atunci când e necesară o calibrare diferită.

      Producătorul (Micronair, http://www.microngroup.com/) recomandă atomizorul AU5000 pentru combaterea dăunătorilor, dezinsecție și pulverizări sanitare, alte aplicări specializate care necesită operare continuă la viteze mari de rotație pentru a produce particule foarte mici. În toate aceste cazuri se obține un maxim de randament al tratamentelor avio-chimice.

 Atomizor AU5000 - tratamente aviochimice